Užívání vitaminu D nejspíše snižuje riziko těžkého průběhu COVID-19
Současné znalosti:
Metaanalýza dosud provedených studií statisticky prokázala, že pravidelné užívání vitaminu D (v denních či týdenních dávkách) snižuje riziko běžných akutních respiračních infekcí (nachlazení apod.) o 12% (1). Stran COVID-19 byly dosud provedeny jen malé studie, které nemají sílu přinést definitivní informaci, která by byla podkladem oficiálních doporučení.
Samotné preventivní užívání vitaminu D je doporučeno na základě předpokladu, že lidé v naší oblasti mají obecně vitaminu D nedostatek, vhodná denní dávka se pohybuje kolem 1000-2000 IU (mezinárodních jednotek) denně.
(Vitamin D3 - cholekalciferol není vhodný pro pacienty s těžkou poruchou funkce ledvin, ti rutinně dostávají vitamin D v jiné formě.)
Vitamin D a COVID-19
Na základě malých studií byly zjištěny následující informace:
- nedostatek vitaminu D zvyšuje 6x riziko těžkého průběhu (2)
- pravidelné užívání vitaminu D významně snižuje riziko úmrtí na COVID-19 (3)
- snížení úmrtnosti na COVID-19 při podávání vyšších dávek při přijetí k hospitalizaci (4)
Aby byly tyto informace obecně přijaty, budou ještě muset být ověřeny dalšími studiemi. 2 velké studie právě probíhají, ale jejich ukončení lze očekávat nejdříve v dubnu 2021, což pro některé již bude pozdě...
Výsledky nicméně naznačují, že užívání vitaminu D může výrazně příznivě ovlivnit průběh onemocnění COVID-19, I kdyby COVID nebyl, je v našich zeměpisných šířkách vhodné vitamin D minimálně od podzimu do jara doplňovat vitaminovými přípravky.
Zdroje:
1) Martineau et al. 2) Radujkovic et al. 3) Annweiler et al. 4) Ling et al.
MUDr. Ivan Ulč 10.2.2021